Bosnian Congress - Bosnians - Documents and Studies

Naslovna Stranica Home

STUDIJE I ANALIZE STUDIES AND ANALYSIS
( INTRODUCTIONS NASTAVCI LINKS DOWNLOADS )

[photos] Musadik Borogovac
  Bosanska Deklaracija
   DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

   U Bosni, utocistu naroda, vjera i kultura Bosnjaci su gradili gradove, svoj govor bogatili i pisali pismima zajednicke svjetske civilizacije, u samoj molitvi nosili individualizam, a kolektiv gradili na temeljima zadatog prostora, zakona, konvencije i nauke. Nisu, poput svojih krvnika, morali trositi stvaralacku energiju da bi uljepsavali sliku o samima sebi i poput srpskih ubica civila tvrditi da su pokolji vojne pobjede. U skolama nisu morali lagati djecu kako su nijema kola nepismenih predaka - najljepsi balet, a frule - muzicki instrumenti i kulturna bastina. Bosanske arhitektonske asimetrije izgradjene od svjetla, vode i kamena, kaligrafija poezije, slikarski vez prirode sjali su kao dragulj naspram Srbije, "zemlje seljaka na brdovitom Balkanu". Bosnjacka multikultularnost je vremenska i prostorna kategorija, kao i sam islam. Kao dio islama ''osudjeni'' na komunikaciju i toleranciju Bosnjaci su stali pod zastavu sa predislamskim grbom i simbolom kao sto s u i njihovi preci stali pod islamsku zastavu stavljajuci poganima na znanje "kto je ta drzava Bosna" i koliko je spremna da se brani i svojom posebnoscu. Da li cemo od nasih ubica preuzeti autokefalni otpor prema univerzalnoj svijetskoj civilizaciji, pravu i negirati Bosnu u Povelji UN zarad lukavih podvala o ''pritisku svijeta''? Da li cemo dozvoliti svojim Srbima muslimanske vjeroispovjesti da dokazuju svoje srpstvo dajuci poganima nase sinove cerke i nasa brda rijeke i gradove? Da li cemo nasim fukarama dozvoliti da koriste cak i islam da nam ''objasne'' da smrt u izdanim gradovima i selima nije njihova volja, rezultat jos predratnih potpisa, nego nasa ''sudbina '', da je gubitak Bosne i egzekucija Bosnjaka ''Bozija kazna'', odnosno da je nekakav Karadjic konzekventno boziji poslanik koji izvrasava tu ''Alahovu volju''? Hocemo li im dati nesto sto nam je ostavljeno na cuvanje i sto je vaznije i od nas samih - nasu Bosnu od Drine do Une i od Save do mora?

   U onom trenutku kada se Bosni pruzila mogucnost da se izvuce iz smrtnog zagrljaja drzave fukara, kada su djela nad-slavenske pisane i usmene knjizevnosti - divani, balade, rubaije, gazeli, kaside - trebali ugledati svjetlo dana i, nakon jednog stoljeca, svojom ljepotom osvijetliti djecije ucionice te u zaborav baciti srpsku kulturu ''zadruge'' radnih akcija i sindikalnih proslava, -- pred smrtne neprijatelje Bosnjaka - srpsku civilizacijsku nakazu pojavio se nerjesiv problem suocenja sa slikom u vlastitom ogledalu iluzija.

   Srpski nacionalni program nije smislio neki ludi pojedinac, sofisticirana tajna organizacija, nego osnovni stubovi srpske duhovnosti: Univerzitet, pisci i crkva. Prvi su shvatili da je nako pada ''velikog zadruznog zida'' u Berlinu, jedino rjesenje brzo pobiti one koji su bolji i opasni za vjekovima cuvane mitove i iluzije srpsko-slavensko zadruznog samozadovoljstva. Izvrsioci nacionalnog projekta nisu sofisticirane gasne komore ili atomske bombe nego prve komsije, sa Njegosevom biblijom u ruci i u ambijentu potpune vjerske predanosti nozu i vinu i Svetom Savi.

   Na rubu 21. vjeka, nakon pada Berlinskog zida, vodjeni instinktom odbrane od nepoznatog, ovi pojesni gubitnici i u miru i u ratovima ustuknuli su u svoju prethodnu odbrambenu transu, duhovnu fazu stocara - socioloske zvijeri u ljudskom obliku Bosna i Hercegovina se razara neproporcija lnom mrznjom iz perioda hordi i glinenih bogova, njen evlad kolje bez obzira na pol i uzrast, a autenticni Slaveni kanibalisticki lizu krvave nozeve. Ove isprepadane ubice djece sa grumenom njive u dusi umjesto svjesti , bez tragova renesanse i gradova u vlastitom iskustvu, - mogu postati, dobitnici samo uz pomoc najgorih medju nama, onih koji u stvari ni nisu ''mi'' nego su oni . Da li cemo imati buducnosti ako pustimo da nas vode oni za koje smo mi " slijepi rukavac velike slavenske rijeke - koja neminovno nestaje? Od ljubvi prema srpskoj zadruzi i smradu zadruge ne vide niti mogu vidjeti sustinsku razliku medju nama koju srpski ratari i hrvatski cobani ne samo da vide nego ih ta razlika duboko boli.

   Davanje naziva "Bosna" teritorijalnoj, duhovnoj i politickoj zakrpi koja se pokusava formirati uz pomoc par bjednika navodne muslimanske vjeroispovjesti i provjerene srbofilnosti -- zlocin je i sramota bez presedana. Buducnost te ideje zove se smrt i ropstvo najplemenitije civilizacije na Balkanu. To mozda i jeste Bozija kazna za idolopoklonstvo - a sto islam strogo zabranjuje


   Bosanska Deklaracija - Sadrzaj:
   - 1-Rata biti nece-bit ce srpska Bosna
   - 2-Izetbegovic protiv Ustava i Drzave
   - 3-Metodi-Motivi-Ciljevi
   - 4-Novi pregovori -stari plan
   - 5-Pritisak ''svijeta'' ili pritisak na ''svijet''?

   download 45K zip file


[photos] Sven Rustempasic and Musadik Borogovac
  THE US ADMINISTRATION'S BOSNIA POLICY - UNVAILED


[photos] Prof. Dr. Muhamed Borogovac
  THE WAR IN BOSNIA
  The war in Bosnia-Herzegovina is an unheard of tragedy. Before the eyes of the entire world, a state is disappearing, and the people (population) of a nation are also disappearing. All of the principles of humanity, morals and international rules have been trampled. The question most often asked is how could that happen today, when the Genocide committed during W.W.II is so well known (The Holocaust) and when the International community had the will and the means to protect The Republic of Bosnia-Herzegovina (RBH)? The International community has shown that it is not the enemy of The Republic of Bosnia-Herzegovina and that it accepts this State in to its membership when it recognized RBH on April 7, 1992. With that act, the International community stud up against the Serbian nationalism, which only started to bloody its hands in Bosnia-Herzegovina. So how come that in the Fall of 1995, after the innumerable atrocities committed by the Cetniks, revolted the world, the International community crossedover to the side of to the side of the criminals, giving them 49% of Bosnia-Herzegovina with its "peace proposals?" Who was the mastermind who succeeded to change the world opinion and what methods did he use? This book answers some of those questions. The reading of this book has to be approached with having faith in no one but a clear mind. Besides that, from the reader who comprehends what is truly happening in Bosnia, it is expected that he/she spread the truth. The ultimate goal is to help in the fight against the forces of betrayal and the division of Bosnia-Herzegovina.

  ''The War in Bosnia''- Chapthers:

  1 Serbs - Croats - Muslims
  2 Bosnia-Herzegovina within Yugoslavia
  3 Why the Yugoslav Federation death was legal
  4 The war in Yugoslavia
  5 The war in Bosnia - Tuzla region
  6 Izetbegovic negotiates Bosnia Constitution
  7 The Consequences
  8 Izetbegovic's motives and rhetoric
  9 The Bosnian Congress

  download: compleate book 105K zip file


[photos] Prof. Dr. Vahid Sendijarevic
Nerzuk Curak - DANI
  IZETBEGOVIC NIJE NAIVAN I NESPOSOBAN, ON JE VJESTO UNISTAVAO BOSNU

  Postoje principi o kojima jedan narod ne moze pregovarati bez obzira na situaciju u kojoj se nasao. Ne moze covjek pregovarati za koju sumu novca moze dati zivot, jer mu time zivot prestaje. U onom momentu kada se pregovara o onome sto cini zivot drzave, a to je njen ustav i njene granice, tog momenta mi pregovaramo kako da sahranimo tu drzavu.  Platforma Bosanskog kongresa

  download 45K zip file


Guidance: Home | Legal | Anthem
| People | Culture | Maps | Census | Genocide | War | Actions | News | Forum | Downloads

  © Bosnian Congress USA
  Copying and distribution are free and recommended

  Kopiranje i distribucija su slobodni i pozeljni

  Posjetilac

  Od 7/10/97